saga

Rubrik

Kategori: Allmänt

Ja, vad tror ni hände? Jag skulle ju fota om vädret höll i sig, men gissa vad, det ösregnade heeeeela dagen istället, och ja, det blev uppehåll till jag slutade jobbet och jag kan tycka det har sin charm att fota hästar i alla väder, det blir vad man gör det till. Men sen är det så att storhästarna, som jag också hade tänkt fota, går ju givetvis med täcke i sånna här väder, och det tycker jag inte är skoj alls att fota (gnällig tjej).

Men jag åkte i alla fall till Eddie och red en lång runda ensam i skogen, jag töltade ändå rätt så mycket, den börjar faktiskt kännas bättre, han börjar kunna hålla ett jämnare lågt tempo, till skillnad från innan när det antingen var skritt/tölt, eller supermegaraceröverljusfart-tölt. Även om han gärna vill dra iväg så orkar han hålla sig i lagom tempo en bit i alla fall. Jag saktar alltid av när han går bra, som bäst kan man säga, precis innan han börjar tappa det själv. Jag är lite så. om jag töltar, och känner att han vill gå över i trav eller skritt, så "låter jag inte bara det hända", jag tar tag i mig själv, uppmuntrar honom att ta i med de sista krafterna till 2 steg tölt till, och sen saktar jag av.
För jag vill inte sakta av i en "halvdan" gångart om ni förstår mig. Det är en viktig detalj för mig!
 
Eftersom jag inte fotograferade på Sandvången så tog jag lite snabba bider på Eddie och Mói när jag kom tillbaka, Mói som för övrigt står HELT ensam i hagen när Eddie och jag är iväg. Riktigt duktigt må jag säga av en 3-åring som aldrig stått ensam i hagen innan, dessutom inte i närheten av en annan häst. Mói som dessutom har att digert förflutet som utbrytarkung.
Dock är det inte helt smärtfritt, han blir superduperglad när Eddie kommer tillbaka och Eddie blir överöst med snälla-lek-med-mig-nu-innan-jag-sprängs-av-lycka-kyssar. Vilket jag tog lite fotografi på, dock är jag en slarver, bara slår på kameran och börjar klicka, inser i efterhand att inställningarna inte alls var passande för vädret, mörka bilder med ISO så högt att man vill gråta lite ;)
Men ni får se dem ändå, bara för att få fram lite fräscha nya bilder!

Tid, vad är tid? Tid till vad?

Kategori: Allmänt

Just nu är vi inne i en vääääldigt jobbig period på jobbet, ordinarie anställda har semester och stället vilar på oss sommarvikarer, haha! Okejdå, inte riktigt. Men det är mycket övertid (Inte klagar jag om man ser det ur ekonomiperspektiv) men det innebär att det blir lite stressigt att hinna med hästen på kvällarna också, och livet..
Men man kommer in i det, som småningom, det har varit en viss övergång att gå från totalt arbetslös i flera månader till en heltidstjänst! Alla järn i elden, Hujedamig!

Idag blev det ingen ridning, dock var jag i stallet och hämtade lite nödvändiga grejer, såsom lädertvål/balsam och lite preparat till Äddiemannen. På lördag är jag ledig så imorgon ska jag ta mig en uuuuuuuunderbar tur i skogen, förhoppningsvis med sällskap om jag hittar någon runt nåt hörn kanske! Ska även dra en tur med kameran så ni kan få lite färska bilder även från Sandvången och alla dess hästar! Det har kommit några nykomlingar jag tänkte presentera för er. Så hoppas de är på fotohumör imorgon OCH att vädret håller i sig nu när det äntligen slutat regna!
 
Bilder från Miljöträningen i April.


Supervilda toss-Eddie! Jag har fortfarande knölar på foten efter den där åkturen, Grr!
 
Det är tur för dig att du är så söt och gör mig så glad!

Ridaridarida

Kategori: Allmänt

Dagarna bara försvinner när man jobbar, jag försöker orka och hinna med att rida. Då jag ofta jobbar över är jag vanligtvis inte hemma förrän strax efter 8 med lite tur när jag är klar med allt.
Idag följde Jossan med och vi gick till Sandvången där jag red ett kort till mittemelllan pass på banan, Han var lite märklig, precis som han var igår. Han blir lite pillimarisk och oförsutsägbar när han stått några dagar som nu har han stått Lördag->Tisdag, det lilla räcker.
 
För övrigt knegar jag på, försöker ha ett vettigt privatliv trots att jobb och häst tar upp så mycket tid (inte till det dåliga). Det är mycket utgifter och sånt just nu, men jag går endå plus i ekonomin tack vare att jag har ett heltidsjobb.
Jag har gett mig fan på att köpa häst, PUNKT SLUT!

Rött huvudlag?

Kategori: Allmänt

"Linda" jag är superledsen att jag har missat din kommentar! Du undrade vad det röda huvudlaget var för något när jag lade upp en drös med bilder. Det ska jag berätta nu!
 
Det är en dually grimma

DUALLY GRIMMAN är en speciellt utformad och PATENTERAD träningsgrimma av Monty Roberts. Det är ditt ulimata träningsverktyg tillsammans med HÄNDERNA SOM HÅLLER I HÄSTEN genom din timing och eftergift då grimman är utformad att belöna hästen när den väljer att arbeta tillsammans med dig och du kan säkert träna och hjälpa hästen genom svårigheter i lastning tömkörning, användbar i ridning, inskolning till att stå, gå och ledas, ridas i och mycket annat.

 

DUALLYGRIMMAN FINNS I OLIKA STORLEKAR:
Grön - Ponny
Röd - Small ponny och hästar med små huvud och små ganacher
Svart - Medium till ponny och hästar med normal storlek på grimma inkl stor cob
Blå - XL till stora kraftiga ganacher och långa huvud


Jag själv har inte använt en sådan jättemycket, jag använde duallygrimma mycket när jag praktiserade hos Camila Prager (Vilken bilden är tagen hos) jag både ledde, red och tömkörde/långlinade i duallygrimman och visst kan det ta en viss stund för både dig själv och hästen att skola in sig i den, men när man väl vet hur man ska hantera den och hästen vet hur den ska föra sig i den så är den helt underbar att jobba med!
Framförallt så flyttar sig trycket bort från nacken, där tusentals olika nerver sitter, ner till nosryggen där inte lika många nerver finns, alltså minimerar man obekvämligheten, även ytterligare genom att det löpande delen av grimman inte på något sätt är "fast" i resten av grimman och ger eftergift när du släpper efter.
 
Lite bilder jag tog på en lastningskurs för Ann:
 
Hoppas du blev nöjd med ett lite försenat svar "Linda"!

Midsommarhelg

Kategori: Allmänt

Jag har haft en totalt sjövild och supergalen helg hos Ruth! Jag åkte dit tidigt i fredags och har stannat till idag, Söndag eftermiddag. Vi har levt, andats och frodats i midsommarhelgens dimma!
Här kan ni se några bilder, samtliga bilder är tagna av Ruth!
 
Lite kubb-spelade i hästarnas närvaro
 
På lördagen åkte vi till kulla och var tossiga

Nya fina grejer!

Kategori: Allmänt

Jag har nu fotat tränsgrejerna jag har fått av Åsa Bauhn från Ishesten!
Det är grejer från det Danska(?) företaget Fakur som även gör de här färgglada biohane tränsen!
 
Både huvudlaget och nosgrimman med blå fodring kommer från Fakur, så grymt fint!
(Detta är en bild som ev. ska användas till hennes hemsida som bild för produkten)
(Så nu får ni en liten sneakypeak)
 
Fick även en sån här nosgrimma, men den var för stor så det blev endast ett snabbt foto inne i stallet.
Synd, jag hade gärna velat ha en sån här!
Som ni kan se så krävs det en hand för att hålla det uppe, samt så är den övre "underremmen" för lång, och delen som går över nosgryggen för lång, så det sitter ju inte riktigt som det ska. Hade den övre underremmen haft fler hål hade det kanske gått! Men tråkigt att behöva göra nya hemmagjorda hål i en så fin grej.
Jag ska göra ett nytt försök och se om det hjälper att spänna upp den understa underremmen.

Gårdagens promenad

Kategori: Allmänt

Ja, jag är ju typiskt en sån person som ska utmana mig själv och hästen, jag är superinställd på det här att man måste ut och puscha gränserna, jag vill ha en flexibel och trygg häst jag kan känna att jag kan lita på ALLTID, vart jag än går eller gör. Så igår tog vi en promenad längs en smal stig vid Vik's kust.
 
Anledningen till min sura min här, är för att vi kom till en återvändsgränd. Det var en utmaning för Eddie att vända sig på det lilla utrymme som fanns, även för mig att guida honom. Haha! Living on the edge!
När vi väl hade kommit runt på rätt håll så började Eddie proppa i sig gräs, "Yeye, det var väl inget?!"
Farliga fiskenät och grejer är SUPERLÄSKIGA!

Sadelprovning

Kategori: Allmänt

I förrgår kom Åsa Bauhn från Ishesten till oss på Sandvången för lite sadelprovning, jag letar som sagt sadel till Eddie, och jag vet att detta är dyra sadlar som gäller, men liksom, den återkommande frasen "Du får vad du betalar för". Jag provade 3 av sadlarna och den som låg bäst var en som jag inte minns namnet på, men den var ullstoppad och låg helt perfekt förutom att den var lite baktung, Vi kom fram till att Eddie har ovanligt mycket manke för att vara islandshäst, och Islandshästsadlarna är inte precis gjorda för sådana hästar, och de andra sadlarna som inte var ullstoppade sjönk ner vid manken och lämnade en knappa ½ cm mellan framvalv och manke.

Så hon skulle se om hon kunde leta fram en ullstoppad i annan storlek och modell som kanske skulle kunna passa Eddie. Den kommer kanske bli länge än 16" då, men man får priorietera liksom,
Om man har en sadel som är oerhört baktung, ligger och trycker överallt men är rätt tum, då bör man ju inte behålla den? Hittar man en 16,5" - 17" som ligger som ett smäck, perfekt anläggningsyta och är optimal för hästen så hade jag ju valt den framför en som är kort. Så tänker jag i alla fall.

Den sadel som legat bäst på honom utan paddar o sånt, är en sadel jag fick låna av en kompis med storhäst med massor av manke. Haha.... Så då undrar ni, varför köper du inte en sån?
Jo, det hade jag ju givetvis gjort, men jag vill ju ha en Islandshästsadel, jag vill ha en sadel som är ämnad för det jag håller på med och hur jag rider! Islandshästsadlar har ju framförallt en enorm bogfrihet, och jag har aldrig ridit i en sån på Eddie, och när jag testade den igår och red i ridhuset, JA JÄVLAR säger jag bara.
Jag travade fram lite i lagom tempo först och det kändes mycket bra, sen började han köra på i sin racertrav, och när vi kom upp i ett sånt tempo där han vanligtvis rollar i hörnorna och tappar takten vid förhållningar på långsidor, där flöööög han bara fram, med ett steg han inte haft förut! Det var så häftigt!
Jag kände att den sadeln ville jag ha om den bara fanns i rätt modell för honom, sen får den kosta vad den vill.
 
Här är sadlarna Eddie haft under tiden med mig:

Den första, dressyrsadel för storhäst/stor ponny, lånad av en kompis, en otroligt lätt sadel, som jag använde första gången jag satt upp samt ett par gånger efteråt.
 
Andra sadeln, använde den ett tag i vintras då jag inte hade en egen, jag gillade inte den alls, en klassisk långfärdssadel av Isländsk typ som har några år på nacken.
 
En Cliff Barnsby Harlequin dressyr / katastrofsadel jag sålde kort efter köpet av den.
 
En väns Wintec sadel hon har till sin Islandshäst, red i den ett par gånger, väger inte mycket och låg "hyfsat" var dock för lång. Fick mig till att köpa nästa sadel i hopp om att ha köpt min sista...
 
Den nuvarande, en 16" Wintec dressyr. För baktung vid första provningstillfället, dock övertygade alla mig om att han skulle växa i den. Och det blev tvärtom, han växte ur den ännu mer. Tråkigt att behöva gör sig av med den då jag tycker den är sååååååå skön att rida i !
Så nu ska även denna bort, om någon är intresserad? Som sagt Wintec dressyr 16" Konstläder, jag har använt den ett tag men ser så gott som ny ut med bara en liten skönhetsfläck där man sitter med rumpan (Kan ses på bilden) har alltid stigläderna under kåporna, så inget skav efter dem. Stropparna är helt intakta, inga sprickor eller töjda hål. Utbytbart järn, 2 st medföljer -Svart och Vitt.
2000:- (Prutbart vid snabb affär)

Bildeeer

Kategori: Fotografi - Övrigt






Get

Kategori: Fotografi - Övrigt

Var hos Ruth igår och tog några bilder innan jag åkte vidare till Eddie, Här kommer 3, det kommer fler sen. Och så ska ni få se hur tjusig Eddie blev i sina nya grejer imorgon! Oooh, de ni!

Flugor och knott

Kategori: Allmänt

Åkte iväg till Eddie efter jobbet idag, jag inser att jag har slarvat med ridningen de senaste 2 veckorna, och har egentligen inget att skylla på. Det är bara det att jag är så trött efter jobb, och ofta gör jag misstaget att "Jag bara ska åka hem om" innan jag kör till stallet, och då är det kört. För sen orkar jag inte lyfta rumpan.

Hur som haver var jag där idag, och stallägarnas dotter var nere med sina två Islandshästar, gandur och Simlir, dock bara över helgen, så de åker imorgon igen. Jag har även noterat hur mycket flugor det kommit så plötsigt, det är klart det bara var en tidsfråga, men nu har de kommit och jag har skjutit på att köpa flughuva och flugmedel allt för länge. Men på tisdag när jag är ledig åker jag till stallshopen och handlar in en sån flughuva med resårband så att den sitter kvar, och inga flugor kan ta sig in, eller så att han inte fastnar i nån gren.

Jag vet inte hur jag ska ställa mig inför flugmedel, jag tycker nästan inte det hjälper....
Vad är ert bästa tips mot knott och flugor för att hålla dem borta?

Islandshästryttare=okunnig skogsflängare?

Kategori: Allmänt

Jag vet att jag är dålig med inlägg men tänkte skriva ett lite mer innehållsrikt idag.

Att vara en Islanshästryttare, vad innebär det? Skogsturer i full galopp eller bara påmanglande i tölt?
När man träffar andra icke-Islandshästryttare innebär det oftast (nästan alltid) direkt personen i fråga tror att man inte har någon aning om vad tex. en framdelsvändning är. (Bara som exempel)
Visst att många som inte hållt på med hästar innan gärna köper islandshästar just för att de är så jäkla perfekta (Hehe). Ni vet vad jag menar ;) Men grejen är att även många likaså jag har konverterat från stor-häst till Islandshäst. Jag har tävlat både dressyr och mycket hoppning, vilket kan förvåna folk som inte känner mig sedan innan.

2005, Dressyrtävling, Daprilia                             2007, Hoppträning på gården, Squeal

Bara för att Islandshästarna är avlade för att transportera och färdas långa sträckor och numer avlas ju dem även för gångarterna, men så är det inte skrivet i sten att man måste fortsätta med bara detta. Precis som trav och galopphästar skolas om till "vanliga" ridhästar, kan väl vem som helst skola om en Islandshäst till önskad inrikning. Intresset bör ju finnas hos båda parter, men inget är omöjligt. Eller hur?

Jag skulle nog vilja påstå att jag är inne och petar lite på allt möjligt med Eddie, variation är bra, variation är kul. Från marken, gör jag allt i från tömkörning, promenader, longering, även lite "trickträning/NH" men har inte fördjupat mig i det då det inte känns som hans grej, har även börjat lite med Smali nu, det är ju nästan lite som agility (Även om jag inte gillar den liknelsen, haha). Det går ju att göra uppsuttet och från marken.

En dag med miljöträning och lite kravfri barbackaridning



Men bara för att jag är Islandshästryttare betyder inte det att det enda jag gör är att skritta runt barbacka i skogen i repgrimma. Jag tar dressyr på "största allvar" och uppskattar ett väl genomfört dressyrpass på banan lika mycket som jag uppskattar en lång, kraftfull och snabb tölt en raksträcka i skogen.

Träning på grusvägen i Mars


Något jag gillar, Eddie älskar och gör alltför sällan är att att hoppa  eller löshoppa, oftast har jag varken ork eller tid, men det händer ju att man gör det endå! Eddie har sannerligen visat underbar inställning till hoppning, och duktig är han också!

Löshoppning Mars


Sen har jag ju påbörjat en inkörning som inte har utvecklats om jag tänkt eftersom jag flyttade ifrån sandvången, men nya stället har också en vagn, så det ska fortsättas någon dag!

Körträning April



Men bäst är vi nog på att bara ha kul och leva livet!

Just Eddie

Kategori: Allmänt

Eddie von Fluffenbûrg som 3 åring på Graneborg


Eddie som (nästan) 6-åring hos mig :>
Synd att han står på lite lutad mark, annars hade bilden varit awesome!
Men han är så fin så fin nu, jag är så glad för honom!


Och avslutningsvis en från i vintras! FLOFF!

Mjau.

Kategori: Allmänt

Jag ska skärpa till mig och bli bättre på att skriva här, jag lovar.
Just nu väntar jag på att få hem en jättespännande och fin grej, som jag ska ta foto och visa er så fort denna sak är hos mig! hihi.

Jag sitter mycket nu för tiden hur jag ska lägga upp sparandet för att få ihop pengar till Eddie, jag har just fått detta grisskötarjobbet nu, men det är dock endå redan dags att söka jobb till hösten eftersom detta bara är ett sommarvikariat. Frågan är vad man ska söka, inte för att jag är så kräsen, eftersom ett jobb, vilket jobb som helst är bättre än inget jobb. Det är inte omöjligt att jag fortsätter med grisar, det är väldigt roligt!
Om jag lyckas köpa Eddie, så får jag lov att stanna på Djupadal med Eddie där han är på bete nu, har pratat med ägarna och har fått en mycket bra deal. Och hur bra har jag inte det där? Jättefint litet stall, boxmöjlighet och helt undeeeeerbara hagar!
Även om jag vill planera allt nu är det bara vänta o se hur saker utvecklas.

En drickpaus vid bäcken som går genom hagen.

Bus i hagen

Kategori: Allmänt

Bus

En underbar dag

Kategori: Allmänt

Allt är skitbra, jag är på väg att bli frisk, det firade jag med en utflykt med Eddie, Wilmer och Marie idag.







Sen hände det en olycka....
Behöver jag säga mer


Fler bilder imorgon.

Örlingur sommarshow

Kategori: Allmänt

Såja, då har jag väl laddat upp de andra klippen från sommarshowen,

Detta första klippet är mitt och Louise inledningsnummer, nu må det icke ske någon mobbing, ha i baktanke att vi endast hunnit träna 3 gånger, och vi har inte ens hunnit träna med material alla dessa gånger, haha.
Vi har två underbara duktiga hästar, Gymir bara 11 år gammal och Eddie endast 5 år gammal.
Jag vet att han blir lite rädd för paraplyet också, men det klarade han bra endå! :)



Nästa film är på Smali, jag och en liten tjej som heter Elin red detta, men jag har inte hunnit ladda upp hennes film ännu så här kommer filmen på mig och Eddie, ni kan läsa längre ner varför jag har klippt bort halva första filmen, hahahha!
Varken jag eller Eddie har ridit Smali innan! Och det var skitskoj!


Och här kommer en trevlig bildserie till varför jag klippte i filmen x)
Ni vet ju att jag inte brukar dölja mina misstag och brister, men denna gången får ni nöja er med bilderna, för det ser så jävla misslyckat ut live :P

Tja helt katastrofartat är det ju inte, men han hoppar av 20 meter innan och manglar ner bommen med bakbenet, på filmen ser det brutalt ograciöst ut x)
Snacka om att ha glömt hopptalangen i hemma i hagen ;)

Och om ni inte la marke till det, TITTA SÅ FINT JAG MATCHADE!
Är det inte vackert så säg? (Jag vet att momentet inte är så snyggt;)

Blått är vårt nya, kör stenhårt på det nu! hihi

Join-up

Kategori: Allmänt

Här kommer filmen på den Join-up cliniq vi hade på Örlingurs sommarshow, det är min kamera, dock inte jag som filmat, men om ni är intresserade av Monty Roberts Join-Up metod kan ni se det här direkt visat av världens bästa Camilla, min tränare och vän. (Även ägare till Eddie).



(Det är även min ouppfostrade hund som skäller mitt i allt, heeeheeeheeeee)
(Och min ouppfostrade mammas telefon som ringer i mitt i allt!)

Jónsi

Kategori: Allmänt

Jag såg just "We bought A Zoo" och blev överlycklig när jag hörde att filmen var fylld av Jónsi - låtar! Det är väl inte jättemånga som vet att jag älskar hans musik.
Jónsi, Jón Þór Birgisson har vad jag vet, förutom i samband med bandet Sigur Sós, bara släppt ett Album, "Go" för att sedan släppa ett "Riceboy Sleeps" med sin partner Alex.
Jag hoppas bennemig att han planerar att släppa fler för jag är såååååå glad i hans låtar!

Ja, och så givetvis de nya låtarna han gjort till "We bought a zoo" och såklart inte heller glömma "Stickes and Stones" som han gjorde till "How to train your dragon".

Borta

Kategori: Allmänt

Ja, nu försvann jag lite igen, denna gången för att jag har åkt på influensan, tror jag.
Jag har fått åka hem tidigare från jobbet Ons och Tors, och idag hade jag inte ens ork att åka dit. Jag mår "rätt" kasst...

Eddie och Gymir

Kategori: Allmänt

Denna bilden tog Louise idag på Eddie och Gymir medan jag var inne och kissade på sandvången.
"Bro love" döpte hon bilden till, snällt? :P Haha, båda ser ju överdrivet glada ut! x)

Maaah!

Kategori: Allmänt

Åh, förlåt alla trogna! Jag ser att ni tappert tittat in varje dag trots att jag inte skrivit något! Men frukta icke, jag är inte borta! Jag har bara haft så mycket att stå i! Jag är vanlig dödlig nu ni vet!
Jag börjar jobba 07:00 vilket innebär att jag måste köra hemifrån 06:30, inte mycket tid innan det, sen slutar jag 16:00 ibland med övertid 16:30, sen ska jag duscha innan jag kör där ifrån. Sen är jag oftast inte i stallet förrän lite över 17:00, plus att jag ibland har ärenden och grejer att göra hemma. Behöver jag sen förklara varför jag somnar när jag väl landar i sängen runt 21:30? Haha!
Men jag ska skärpa mig, det blir lättare med tiden när man kommer in i jobberiet och inte är lika otränad Moheahaha.
Förresten, snyggt va?
Jag är rätt dålig på att markera grisar...

Imorgon är det ju dags för vår sommarshow med Örlingur och det har verkligen varit SOMETHING att planera och ordna, dona och fixa allt samtidigt som man har jobbet, hästen och livet (Inte så mycket de senaste 2 veckorna, hehe) Jag själv är med i 3 nummer av showen dessutom! Ajajajaj, vad har jag gett mig in på!

Vi får se hur det går helt enkelt, vad gäller Eddie som bloggen framför allt handlar om, så fick han i förrgår glapp i BÅDA framskorna! GRR MORR! Och jag är INTE den som säger "Äh, det är bara lite glapp, de kan sitta tills de blir riktigt lösa" som vissa faktiskt gör! Usch, det kan förstöra så mycket! Och jag som är lite petig med hans hovar nu också. Men nu sitter de som berget, och han är fit for fight inför imorgon, om han nu inte hittar på något riktigt jävla jävelskap! Vilket jag gudförbjude!

Sen att jag och Louise bara har hunnit öva på vårt inledningsnummer 2 gånger, och sen kommer ha den 3e träningen idag är ju... mja. Lagom väl? Heeeeeheeeee.

Här är ett foto live från vår första träning, vad är det för spännande vi gör?
Louise har tagit bilden med sin iPhone.


Ja, det var väl den uppdateringen! Jag kommer givetvis ladda upp bilder och ev. filmer när allt är klart!