Sadelprovning

I förrgår kom Åsa Bauhn från Ishesten till oss på Sandvången för lite sadelprovning, jag letar som sagt sadel till Eddie, och jag vet att detta är dyra sadlar som gäller, men liksom, den återkommande frasen "Du får vad du betalar för". Jag provade 3 av sadlarna och den som låg bäst var en som jag inte minns namnet på, men den var ullstoppad och låg helt perfekt förutom att den var lite baktung, Vi kom fram till att Eddie har ovanligt mycket manke för att vara islandshäst, och Islandshästsadlarna är inte precis gjorda för sådana hästar, och de andra sadlarna som inte var ullstoppade sjönk ner vid manken och lämnade en knappa ½ cm mellan framvalv och manke.

Så hon skulle se om hon kunde leta fram en ullstoppad i annan storlek och modell som kanske skulle kunna passa Eddie. Den kommer kanske bli länge än 16" då, men man får priorietera liksom,
Om man har en sadel som är oerhört baktung, ligger och trycker överallt men är rätt tum, då bör man ju inte behålla den? Hittar man en 16,5" - 17" som ligger som ett smäck, perfekt anläggningsyta och är optimal för hästen så hade jag ju valt den framför en som är kort. Så tänker jag i alla fall.

Den sadel som legat bäst på honom utan paddar o sånt, är en sadel jag fick låna av en kompis med storhäst med massor av manke. Haha.... Så då undrar ni, varför köper du inte en sån?
Jo, det hade jag ju givetvis gjort, men jag vill ju ha en Islandshästsadel, jag vill ha en sadel som är ämnad för det jag håller på med och hur jag rider! Islandshästsadlar har ju framförallt en enorm bogfrihet, och jag har aldrig ridit i en sån på Eddie, och när jag testade den igår och red i ridhuset, JA JÄVLAR säger jag bara.
Jag travade fram lite i lagom tempo först och det kändes mycket bra, sen började han köra på i sin racertrav, och när vi kom upp i ett sånt tempo där han vanligtvis rollar i hörnorna och tappar takten vid förhållningar på långsidor, där flöööög han bara fram, med ett steg han inte haft förut! Det var så häftigt!
Jag kände att den sadeln ville jag ha om den bara fanns i rätt modell för honom, sen får den kosta vad den vill.
 
Här är sadlarna Eddie haft under tiden med mig:

Den första, dressyrsadel för storhäst/stor ponny, lånad av en kompis, en otroligt lätt sadel, som jag använde första gången jag satt upp samt ett par gånger efteråt.
 
Andra sadeln, använde den ett tag i vintras då jag inte hade en egen, jag gillade inte den alls, en klassisk långfärdssadel av Isländsk typ som har några år på nacken.
 
En Cliff Barnsby Harlequin dressyr / katastrofsadel jag sålde kort efter köpet av den.
 
En väns Wintec sadel hon har till sin Islandshäst, red i den ett par gånger, väger inte mycket och låg "hyfsat" var dock för lång. Fick mig till att köpa nästa sadel i hopp om att ha köpt min sista...
 
Den nuvarande, en 16" Wintec dressyr. För baktung vid första provningstillfället, dock övertygade alla mig om att han skulle växa i den. Och det blev tvärtom, han växte ur den ännu mer. Tråkigt att behöva gör sig av med den då jag tycker den är sååååååå skön att rida i !
Så nu ska även denna bort, om någon är intresserad? Som sagt Wintec dressyr 16" Konstläder, jag har använt den ett tag men ser så gott som ny ut med bara en liten skönhetsfläck där man sitter med rumpan (Kan ses på bilden) har alltid stigläderna under kåporna, så inget skav efter dem. Stropparna är helt intakta, inga sprickor eller töjda hål. Utbytbart järn, 2 st medföljer -Svart och Vitt.
2000:- (Prutbart vid snabb affär)

Lämna en tolle!

Kommentera:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Test