saga

Var f*n har jag varit?

Kategori: Allmänt

Jag ser på besöksstatistiken att ni trogna håller hoppet uppe om att det ska komma ett inlägg trots att jag inte skrivit något på 6 dagar. Men som jag alltid säger, jag är bara människa.
I Tordags skulle jag träna ett helt vanligt dressyrpass i ridhuset, vid framskrittningen andades han tungt, jag lade märke till det, men tänkte inte mer på det. När jag travade fram flåsade han tungt och och började helt plötsligt hosta, vad i helvete! Han har aldrig hostat när han har varit hos mig, det är nu jag blir bekymrad.
Jag travar igen och han hostar igen, geggimojs flyger ut från hans näsa. Jag sitter av och ser att det rinner gul/vit grumligt snor från näsan och han är flåsig av 30 sekunder trav. Det är nu man som hästägare blir nervös.
Jag tog in honom direkt och tempade honom, normal temp hade han och han åt sin mat med normal hästaptit. För säkerhets skull har han stått inne sedan torsdagsnatt till nu. Han har inte visat något mer tecken på sjukhet mer än att han flåsade lite ovanligt mycket när jag släppte honom i ridhuset i förrgår.  Men inatt går han ute, det var passande att han stod inne nu eftersom hans täcke har blivit fixat, nej det har inte varit sönder, men kanten runt halsen är KORKAT nog alltid en hård nylonkant, och på en liten sak som Eddie så skaver täcket. Så jag har fått ludentyg påsytt på kanterna, inget mer skav! Endast det bästa till min häst!
 
 
Det är en helt underbar känsla att stå med ->min<- häst i gången. Idag stod jag och klädde på honom täcket och trots höstrusket och allt så ville jag bara vara kvar i stallet och bara vara med min häst.
Idag vart jag duktig och skickade in ägarbytet så inom kort är jag officiellt ägaren WF och i passet, det känns helt fantastiskt.
 
Vem fan hade kunnat tippa att jag skulle hamna med denna hästen?
Denna hästen som jag ägnade minst tid åt när jag praktiserade hos Camilla för nästan 3 år sedan.

Sommarbild

Kategori: Allmänt

Har ju bytt till en mobil som jag hade i somras och hittade en bild från när vi tränar på att gå på pallen. Helt otroligt hur fantastisk krake jag har!
Att jag kan lämna honom på pallen, och han står TOTALT avslappnad och gillar läget! Hur cool häst liksom?

Eddie

Kategori: Allmänt

Han var dyr vid gårdagensridpass!
Trots att vi red med sällskap höll han sig i skinnet och vilade på varje steg i tölten istället för att pinna iväg i en på tok för snabb tölt för honom, det var ju givetvis jobbigt att gå i en korrekt arbetstölt, Men ack så glad jag är att det går på det hållet! Det är sånt här vi behöver, han behöver lite "aha" moments, och jag behöver visa honom vägen dit. När jag fått min nästa lön tänkte jag rida en lektion för Camilla och så ska vi se om det hänt något vettigt sedan sista lektionen för x-antal månader sedan. Spännande!

Mer gris!

Kategori: Allmänt

En gammal värdelös flaska kan vara värdefull för 2 grisar som mer än gärna tar emot den som leksak!
 

Onsdags

Kategori: Allmänt

Eddie har fått ett nytt täcke som inte läcker in, såhär tackade han mig..
genom att gnugga det mot marken ^^
 



Wilmer träffar nassarna för första gången!

Onsdag

Kategori: Allmänt

Idag är jag ledig, Hallelujah moment!
Marie kommer, och sen ska vi åka till stallet och rida innan mörkret tar oss. Marie har varit med oss och ridit 2 gånger nu, och hon har ridit Dimma båda gångerna, och sen har hon varit med mig ensam en gång och då red hon Gymir:
 
Marie och Gymir i Januari iår.


Marie och Dimma samma månad.
 
Sist hon var med nu i söndags red hon Dimma igen, och då frågade även stallägaren henne om hon ville börja rida Heba, en häst som gått på metacam-kur ett långt tag nu och vilat som ska sättas igång igen. Igångsättningen ska egentligen ske med försiktighet, och jag hade velat se det som ett tillfälle att börja om och få henne till att lugna sig, eftersom hon är en oerhört spänd och stirrig häst, som med största sannolikhet beror på hennes inridning och fortsatta... ehm.. träning hade jag inte velat kalla det. Man kan säga att hon alltid blivit hetsriden i full fart i skogen av okunniga ryttare (oftast) och det har resulterat de hältor och spänningar som orsakade att hon fick bli kurerad. Får hon inte rätt omstart nu, kommer det bara gå i en ond cirkel.
Marie har dock mycket med skolan, men det vore bra om hon kunde få göra detta ensam då vi hela tiden kan vara bredvid och se till att det blir rätt omstart för Heba.
 
Heba:

Nosgrimma

Kategori: Allmänt

Jag vet att jag har fått denna frågan innnan, men nu var det en till som ville se vad det var för nosgrimma, här är den i närbild:

Täckesjakt

Kategori: Allmänt

UNGEFÄR alla Eddies täcken är sönder.. Är less på tecken och allt vad det heter. Ett regntäcke är helt masarkerat och slängfärdigt, det han har nu är det en stor reva i vid bakbenet, inget som stör, men det ska inte vara så, plus att det läcker in och blir fuktigt på insidan, så det är ganska akut jag behöver nytt.
Vintertäcket jag har skaver på honom, plus att jag tror till och med att det är hål i det också, så jag tänkte köpa mig 2 regntäcken och ett 1 vintertäcke.
 
Snart ser det ut såhär i skogen...
Jag vet suddig bild, men jag föredrar att kalla den KONSTNÄRLIG. haha

Löshoppning

Kategori: Allmänt

Idag löshoppade vi Eddie, Mói och Álva. Detta är Eddies andra löshoppning men Álva och Mói har aldrig blivit löshoppade förut.
 
Eddie visade Mói att man ska springa över hinderna


Han visade även Álva


Hon hoppade en gång själv sen!


Här var det meningen att Eddie skulle ta täten, men de två små 3-åringarna bulldozrade sig förbi och drog ner farten, Eddie som vet att man måste ha lite tempo gjode det bästa av situationen xD
Jag kan inte sluta skratta åt denna bilden!!!


Mói visade sig ha riktig talang för hoppning!


Eddie är superduktig också, men här är tekniken lite knickig



Här fick han till ett riktigt bra hopp!


Sedan kom han på tok för långsamt mot det rätt så höga hindret, en normal häst hade ju vägrat och vänt om. Inte Eddie inte, han tar i för kung och foderland och ålar sig över. Snyggaste hoppet idag, lätt!
 

Örlingurs tävling

Kategori: Allmänt

Jag ber om ursäkt för min frånvaro, men som jag alltid säger. Jag är bara människa, mitt dygn har bara timmar! Jag har jobbat som en blådåre och igår hade vi vår förenings tävling som jag arrangerat med hjälp av vår underbara styrelse, jag  bjuder på några bilder som är tagna med min kamera men tagna av vår kassör.
 

En dag i bild

Kategori: Allmänt

Japp, hör och häpna idag tog jag lite nya bilder som jag tänkte dela med mig av :)
 
Nassarna små börjar bli nyfikna


Ett äpple? Till mig? Får jag smaka?


OMNOMNOMNOMONOMONOM!


Idag skyndade jag mig så jag kunde rida ut innan det blev mörkt, det hann jag också.  Och ja jävlar vilket tempo han höll och ja jävlar vad han töltade!


Glaedir von kvistenlugg


Eddie tyckte det var nödvändigt att stanna på vägen in för att hälsa på den nya hästen.

Fartblind

Kategori: Allmänt

Ända sedan C i stallet sa till mig att sänka tempot när jag rider så har allt blivit mycket bättre, tempoväxlingarna känns kraftigare och ja, allt sådär. Jag har helt enkelt blivit fartblind, när jag tycker det går "sakta/kort" tempo så är det snarare ett arbets/friskt tempo, alltså mycket fortare än jag trodde. Och när jag nu börjat ta ner tempot får han jobba mer och bygger på så sätt mer muskler. Tur man har andra som kan titta åt en när man själv inte kan se det!
Det känns helt fantastiskt nu, han är tipp topp och allt känns bara perfekt. Det saknas bara att träna en gång för tränare så det sista finslipet kan filas till. Han ska ju sättas i vila om bara lite mer än en månad, men det är inte fel att pausa när det går som bäst!
 
Snart är vi här igen:

Tillskott

Kategori: Allmänt

Sandvångens nya tillskott!
2 gyltor, en brun och en vit med prickar.
Bättre bilder kommer när jag fotograferat i dagsljus!
 

Bra eller dåligt?

Kategori: Allmänt

Idag var det en sån dag då jag hade den typen av ridpass då jag inte riktigt vet om det var bra eller dåligt, Eddie himself gick som en klocka, riktigt jävla bra. Trampade på asfint i traven, utan att antyda till inslag av tölten som han annars kan få för sig att göra. galoppen är ju som den är i ridhuset, passtaktig och flack, men den flöt på liksom. Hans steg i skritten var bara sådär MMMMMMMMMMMMMMM!!!! Skritten är en underskattad gångart, verkligen! Gjorde många otroligt bra skänkelvikningar och bakdelsvändningar också. Han var sådär overkligt lyhört för väldigt små signaler idag. Och liksom då kände jag att jag inte riktigt hängde med, han låg före mig, han var bättre än mig. Det kändes som att han var läraren idag, inte jag. Jag kan inte bestämma mig för om det är bra eller dåligt? Fast, det är inget jag behöver bekymra mig över känner jag.
På tal om en annan sak fick jag idag jättefina kommentarer över hur förbannat fin han blivit i kroppen, hans tandpetarhals börjar bli lite fylligare, likaså resten av kroppen, inga utstickande benknotor och sådär, utan runda fina former, som vi vill ha!
 
Haha, herrejesus! Jag blir nästan lite bedrövad över att se hur han såg ut förra vintern!
Har ni nånsin sett något så ynkligt?
 
Förutom att han gärna visar upp sin fina underhals så är han så jäkla mycket finare nu!

Just great

Kategori: Allmänt

Kom hem och däckade i sängen direkt efter att ha högtryckstvättat hela dagen. Bara så ni vet, det gör ont när man sputar med högtryckstvätt som har 180 kg tryck på bajs, och det stänker upp i ögonen, bajs i ögonen gör ont. Min arm också. och hand, och hela jag.
Hur passande är det inte då att jag får ett meddelande om att Eddies täcke är sönder. GREAT, JUST GREAT. Dock var det tydligen inte akut, så jag är lat och låter honom gå till imorgon så får jag väl byta täcke då.... -.-
 
Julle står alltid såhär med öronen innanför halstäcket när det är kallt ut, smart eller bara en tillfällighet?

Just nu

Kategori: Allmänt

Vid tillfället detta inlägget publiceras står jag just nu och tvättar stall. Det är min tur att tvätta och jag tror inte att jag kommer vara vid liv varken fredag kväll, lördag, söndag eller någon dag de kommande 3 veckorna eftersom det är vanligt att känna av det ett tag efter, säger rykten på jobbet.
Ni som tvättat med de där högtryckstvättarna, som ser ut som små gula grejer med mindre munstycken och säger att ni förstår. det gör ni inte. Det trodde jag också att jag gjorde. Problemet var bara att jag "kastades" bakåt av trycket när den var nedskruvad till det "lägsta" möjliga. Jag tycker jag är en stadig bit, en rejäl tjej, men det trodde nog vi alla...
Jag bekantade mig med den enorma tvätten idag och tvättade gången. Det tog typ 20-30 minuter och efter det var min arm och hela kroppen öm. Att tvätta ett stall kan ta mellan 8-10 timmar, jag är i fruktan just i detta tillfälle som jag skriver detta inlägg. Wish me luck.
 
Hur som helst ser jag skitgrym ut i utstyrseln
Och tvätten ser ut som värsta badass-vapnet!

Tack Lisette för bilden, jag ska sätta upp den på väggen ;)

Sandra hade rätt!

Kategori: Allmänt

Gratulerar Sandra (Vem du nu är), du hade rätt. Det var "tjejen i familjen Addams" jag tenderar till att vara, eller snarare, Wednesday Addams som inte många tycks veta att hon heter!
 
Jag kanske inte är brutalt lik henne i ansiktet, men vi båda har ganska runda ansikten, så med lite smink så ska det nog bli hur bra som helst, det bästa är ju att jag inte behöver köpa peruk ;)



Jag har till och med hittat en "kostym" på nätet som inte är så dyr, fast, jag skulle kunna lösa det själv eftersom utstyrslen egentligen är ganska simpel. En vit skjorta och någon svart, långärmad-klänningsliknande sak över, och ett par strumpbyxor. As simple as dat!
(Note: det fanns en sexy verision av hennes dräkt också, men jag har varken kroppen eller modet att bära upp en sådan, så den är redan utesluten, haha!)
Vem/vad tänker ni vara på nästa maskerad?

Lastträning

Kategori: Allmänt

Jag lasttränade Mói som har varit i en transport ungefär.... ½ gång innan? Den gången var när jag gick upp på lemmen med honom när en transport stod framme. Men idag körde vi på the real thing! Till en början var det många om och men, men efter bara några minuter var han uppe. Sedan backade vi ur lugnt och fint. Och sedan när jag ville upprepa, då jäklar protesterade han. Han skulle INTE in igen! Det tog en lång stund, ungefär 20-25 minuter innan han äntligen gick upp igen. Sedan backade jag ur och lät det vara där
 
Sedan tog jag Eddie också bara för att se hur han var att lasta knappt 3 dagar efter tävlingen, om han skulle tvärvägra "aldrig i livet att jag åker iväg igen!" eller om han skulle tycka det var okej. Men han gick rätt upp, inga tvivel. Rätt upp. Jag filmade när jag lastade Eddie, men jag måste fixa den först, så den kommer om ett tag antar jag.
 
Sen tror nog Eddie att det slog slint i huvudet på mig, för jag skulle ju tvunget på att backa in i transporten xD Haha, typisk Saga idé. Det var många "Varför?" från Eddies sida, men efter många frågetecken så lyckades han till slut backa in, inte helt nöjd med läget, men det var rätt okej att stå på fel håll när man fick beröm ju!

Sedan red jag Eddie på banan, lite dressyr för att sedan rida ut en runda, inget märkvärdigt!
 
Eddie ser sjukt pepp ut som vanligt (Y)

Gissa

Kategori: Allmänt

Idag uppenbarade sig vem jag helt klart måste vara på nästa maskerad/halloweenfest!
Solklart! (för mig i alla fall)

Så vi har en liten mini-tävling. Vilka kan gissa vem jag hade tänkt vara?!
 

Färger

Kategori: Allmänt

En kul grej jag har tänkt fota och blogga om länge nu, är att på toaletten i stallet (Jag vet, jättefin inledning) så hänger det en tavla med så gott som Islandshästens alla färger, typ alla nyanser och varianter av en färggen, eller två blandade. Jag fotograferade den idag och ska visa er, förlåt att bilderna är kassa, men det blänkte så in i sjuttsingen!
 



Eddie är också med! WoooopWooop!

Ny häst

Kategori: Allmänt

Nej, inte är det jag som har ny häst, men det har kommit nytt blod till Sandvången, kvinnan som äger den bruna hästen Gledi, hennes man har nu köpt en häst! Vilken har en rätt så intressant historia som packhäst uppe i fjället. En väldigt söt knodd är han i alla fall!

Poäng och kommentarer

Kategori: Allmänt

Ja, eftersom jag glömde allt ute i bilen så ska jag nu efter att ha fått in grejerna skriva vad jag fick för poäng och kommentarer. Eftersom detta är första tävlingen har jag inget att jämnföra med.
 
T8-
Domare 1-
Höger hand: 4 passtakt
Vänster hand: 4.5 passtakt m. ute, bättre än vänster

Domare 2-
Höger hand: 4.5 Ok takt, Ok tempo, bitvis bunden
Vänster hand: 4.5 Ok grundtakt, lång form, enstaka taktmiss

Domare 3-
Höger hand: 4 (Inga kommentarer)
Vänster hand: 4 (Inga kommentarer)
 
Jag har inte så mycket att utvärdera här då poängen är långt över vad jag väntat mig, Eddie var väldigt mycket på framdelen och trillade bara längre och längre ner med huvudet ju längre tiden gick eftersom han blev så trött. Som sagt, är bara glad att han töltade hela tiden!
 
V5-
Domare 1-
Tölt: 4 lätta rollningar, annars ok
Trav: 4 lätta rollningar
Skritt: 4.5 ok takt, kort frambenssteg
Galopp: 5 ok takt, ngt svagt sväv

Domare 2-
Tölt: 4.5 passtaktig, ok tempo, små rörelser
Trav: 4 något fyrtaktig, ok tempo, på framdelen, inslag av rollning
Skritt: 5 ok takt & tempo, bitvis orytmisk
Galopp: 4.5 fel fattning, ngt fyrtaktig, ok tempo, små rörelser

Domare 3-Tölt:
Tölt: 4 passtakt
Trav: 4 rollning mot fyrtakt
Skritt: 5.5 (Ingen kommentar)
Galopp: 5 (Ingen kommentar)
 

Här kan jag förklara mig hur mycket som helst med massor av bortförklaringar, men sanningen är ju bara att han var astrött och det gick inte sådär jättebra egentligen, haha. Det var på håret att han orkade hela tölten, när han väl fick trava så blev han lite fyrtaktig och väldigt spänd, vilket resulterade att jag fick rida med långa tyglar i stort sett hela ritten. Skritten var nog bäst, där slappnade han verkligen av (för att han trodde vi var klara) och skrittade på bra. Galoppen kom som en chock för honom då han trodde vi var klara, i all hast fick han en något orytmisk galopp till en början och det kändes inte helt rent, så jag saktade av och gjorde en ny fattning, vilken blev mycket bättre. Resten av galoppen var bara "Kan det ta slut snart" tankar från Eddie, ja det var verkligen hans sista krafter som gick åt där.

Men som jag alltid sagt, jag kommer ALLTID vara nöjd oavsett hur jävla dåligt det än går!

Tävling-Bilder

Kategori: Allmänt

Behöver jag ens förklara att Eddiemannen var en riktig ängel på tävlingsplatsen? Han har aldrig åkt såhär på en sån här stor grej ensam, ännu mindre stått i en tillfällig liten hage på tävlingsplatsen med så mycket liv och stoj omkring sig, helt lugn var han.
Underbart att kunna känna sig lugn.


På framridningen innan T8 kändes han RIKTIGT GRYM, gångerna kändes bättre än någonsin och det var bara liksom WOW! Så jag var superpeppad. På banan gick han rätt bra i början, men gick sämre och sämre ju längre vi red då han inte är alls stark i tölten och dessutom just börjat tölta någerlunda rent. Så jag är bara ÖVERLYCKLIG att han kämpade sig genom hela T8! Så stolt!
Här kan ni se några bilder, dock långt ifrån alla, man kan se att han blir tyngre i nosen ju längre fram.


Allt var försenat typ 45 minuter och det förstörde lite, då det blev så att man red fram och var redo att komma in på banan men sen fick man vänta i 40 minuter till på sin start och sånt. Det förstörde lite för mig som har en häst som inte är van vid tävling och inte orkar rent för mycket.
Han var okej.. på framridningen innan V5 väldigt trött efter T8, men det var helt okej. Jag red ensam inne på banan eftersom jag var den enda som red i vänster varv. Han var jättejättetrött och gick inte alls så bra som han gjort tidigare. Tölten bara kämpade han på med, men traven var oerhört osäker och inte alls så fin som den brukar.
Skritten fick vi bäst poäng för och galoppen bara försökte jag hålla uppe i ett hyfsat tempo för att han inte skulle dö ut helt. Han var verkligen riktigt trött vid detta laget. Och även om han inte visade sin bästa sida är jag jätteglad att han skötte sig och gjorde vad han skulle.

Jag får inte heller glömma att han inte ens är riden i ett år ännu och fortfarande är min lilla bebis!

Jag kommer alltid vara nöjd oavsett vilken placering vi får <3